Hannaskolan europaresa

Hannaskolan europaresa

Dag 1

Europaresan 2014Posted by EuropaResan Hannaskolan 2017-08-18 07:57

EUROPARESA 2014
RÅNAD!

Just nu sitter vi på tåget med endast en timme kvar tills vi är hemma i Umeå. Enligt tidtabellen är vi framme 15:15, exakt på minuten nio dygn efter att vi for. Vi har varit med om en hel del. Vi har åkt nattåg mellan Polen, Tjeckien, Tyskland, Frankrike och Italien och allt har gått hur bra som helst. Ironiskt nog är det i Sverige det händer. På vägen ner till Stockholm råkade vi nämligen ut för ficktjuvar på tåget. Därefter har vi haft en fantastisk vecka i Europa utan några liknande incidenter. Men igårkväll, när vi kom tillbaka till Sverige, hände det. Johannes (lärare) berättar:


Jag gick till en bankomat på Vasagatan i Stockholm, nära järnvägsstationen, för att ta ut kontanter som fattades till att betala för övernattningen. Jag sätter in kortet, knappar in koden och beloppet jag vill ta ut (1700 kr). Kortet kommer ut. Jag stoppar det snabbt i fickan och gör mig beredd att ta emot pengarna som håller på att räknas upp i automaten. Det känns lite osäkert så där sent en lördagskväll i Stockholm (23:03). Jag vill inte att någon ska se hur mycket pengar det är. Jag ser mig omkring. Det är ändå rätt mycket folk i rörelse. Flera passerar förbi på trottoaren bakom mig. Sedlarna kommer ut. Jag tar tag i dem.

Plötsligt, från ingenstans, kommer en annan hand som också tar tag i pengarna och försöker vrida dem ur min hand. "HIT MED PENGARNA!" ryter han - en kraftigt byggd man som ser sliten ut. Det blir en kort dragkamp om sedlarna. Jag har ett stadigare grepp om dem och tänker att jag kanske kan slita åt mig dem. Då slår det mig att han kanske är beväpnad, och jag ser i hans andra hand en kniv. Jag släpper genast taget om pengarna och mannen springer iväg i riktning mot stationen.

Jag får en impuls att springa efter, men står istället kvar, totalt överraskad. Vad hände? Blev jag just rånad? Av en man med kniv?

"POLIS! Han tog mina pengar!" ropar jag. Ingen tycks reagera. Ett par går förbi och låtsas som ingenting. Det känns precis som att det här är vardagsmat i Stockholm, som att jag får skylla mig själv som tog ut pengar en lördagskväll.

Hur gör jag nu? Kan man få tillbaka pengarna på något sätt? Det är ju elevernas pengar som de har arbetat ihop. Jag tänker att då måste jag ju först göra en polisanmälan. Då inser jag att jag naturligtvis måste ringa polisen, nu på en gång. Jag har ju blivit rånad - av en man med kniv. Jag tar upp telefonen, men tvekar en stund. Försöker komma ihåg direktnumret till polisen. Kommer inte på det, så jag ringer 112. Berättar att jag blivit rånad vid Handelsbankens uttagsautomat på Vasagatan. De kopplar vidare till polisen, som är på plats inom två minuter. Jag får hoppa in i deras bil och följa med in på stationen för att leta efter honom. De är väldigt effektiva och rutinerade. Signalementet jag just gett sprids över radion. Jag försöker minnas fler detaljer, men det är svårt. Det gick så snabbt.

Trots ett mycket snabbt agerande från polisen hann han komma undan. Men jag räknade aldrig med att få tillbaka pengarna. Huvudsaken är att inget värre hände. Tack gode Gud!

Inga kommentarer

12

MAJ

2014

Venedig...

Det blev till att gå upp tidigt på morgonen (4:30) för att hinna till tåget mot Venedig/Treviso för flygresan hem.